25 juli 2019

Waarom heb jij gekozen voor een carrière als hr-freelancer? Omwille van één specifieke reden? Of meerdere? 

Waarschijnlijk het laatste. Een carrière als freelancer biedt meer dan één voordeel. En tijdens onze barbecue in juni wilde ik deze voordelen te weten komen. Gewapend met mijn iPhone en één vraag vroeg ik onze hr-freelancers: “Waarom ben je hr-freelancer geworden?” 

Een vraag, vijf antwoorden.  

> Afwisseling 

De eerste HR interim managers die ik interviewde – of beter gezegd: mijn eerste slachtoffers – waren Sabine, Véronique en Leen. Sabine beet de spits af:

Sabine: "Mijn motivatie was omdat ik eigenlijk ervaring wou in veel andere sectoren dan van waar ik uit kwam. Diverse sectoren, diverse bedrijven. Voilà." 

Voilà. Afwisseling. En dat is niet alleen Sabine’s reden om freelancer te worden. Ook Véronique koos voor afwisseling en spreekt uit ervaring. Zij maakte haar keuze om HR interim manager  te worden al in 1996. 

Véronique:Afwisseling. De afwisseling om van het ene project naar het andere te gaan. Van het ene bedrijf, de ene cultuur, de ene omgeving naar de andere. Echt de afwisseling en je kennis kunnen overbrengen binnen die verschillende culturen, bedrijven en projecten.”

Afwisseling heeft zijn voordelen. Zoveel is duidelijk. Je neemt zelf je beslissingen en het biedt tegelijkertijd ook een garantie. 

Leen:“Je carrièrepad zelf in handen nemen. Zelf kiezen wat je wel en niet doet. Sommige projecten zijn je ding en anderen niet. En als het niet je ding is, dan stopt het. Dan heb je het zelf in handen om iets anders te kiezen. De keuzevrijheid.”                 

Afwisseling was dus de rode draad tijdens mijn eerste gesprek. Afwisseling tussen project, sector, cultuur en bedrijf. Maar zijn er nog redenen om hr-freelancer te worden? Tuurlijk wél.

> Een positieve keuze 

Na een broodnodige maar korte pauze – de catering kwam rond met het dessert – was ik klaar voor ronde 2. 

Ik pakte mijn iPhone opnieuw op, stelde dezelfde vraag en kreeg deze keer verschillende antwoorden. Ik vroeg opnieuw: “Waarom heb jij gekozen voor een carrière als hr-freelancer?” 

Marian:Freelancer worden, is een positieve keuze geweest. Je hebt de vrijheid om niet in de corporate games te moeten meespelen. Je bent op de ene manier wel emotioneel verbonden, maar vanop een afstand.” 

Inderdaad. Als freelancer ben je onafhankelijk. Als werknemer ben je afhankelijk. En soms weet je dat freelancen de juiste keuze is, maar wacht je even: 

Hanneke: "Ik wilde altijd al freelancer zijn of in ieder geval zelfstandig. En ik heb gewacht tot ik vond dat de tijd rijp was. Je moet eerst een beetje ervaring opdoen. Voor mij is autonomie heel belangrijk. Autonomie en de vrijheid hebben om zelf je eigen professionele leven vorm te kunnen vormgeven. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk altijd. Maar ik wilde niet afhankelijk zijn van één werkgever."

Herken jij je in deze verhalen? 

Reageer op dit artikel

Geschreven door

Maxim Schelstraete

Marketing & Communications Coordinator

Deel dit artikel